Ragbisté by měli přijímat mnohem vyšší množství kalorií a bílkovin, aby zajistili potřebný energetický základ pro náročné tréninky a zápasy, a zároveň podpořili svalový růst, který jim pomůže ve výkonu na hřišti i při prevenci proti zranění. I takové je doporučení diplomované nutriční terapeutky Nikoly Cizlerové v novém díle podcastu ZaHáčky, který je věnován výživě. Zpovídal ji někdejší reprezentační ragbista Matyáš Hopp.
ZaHáčky je projekt ČSRU, respektive její metodické komise. U zrodu stála Alexandra Žirovnická, členka komise, kondiční trenérka a asistentka kouče u reprezentací dívek U16 a U18 a rovněž šéfka regionálního Sportovního centra mládeže pro dívky v Brně Bystrci. „Jednotlivé díly mají stovky posluchačů,“ říká Alexandra Žirovnická. Aktuální díl o výživě má pořadové číslo osmnáct. Moderuje ho Matyáš Hopp z RC Praga, výrobu technicky zajišťuje Vojtěch Koval, dramaturg působící v Českém rozhlase a člen ARC Iuridica. Za zrodem a vytváření obsahu podcastu dlouho stál i někdejší generální sekretář ČSRU Jiří Boháček, ragbista a trenér B týmu RC Praga.
Podcast ZaHáčky si můžete poslechnout na:
SPOTIFY ZDE
APPLE PODCASTS ZDE
ZA HÁČKY - DÍL Č. 18
O čem je díl č. 18? Dozvíte se v něm například, co jíst před zápasem abychom na hřišti podali ten nejlepší výkon, jak se vyrovnat s cestováním nebo jaký je rozdíl mezi stravou pilíře a křídla.
Správná výživa, hydratace a suplementace je nezbytnou součástí tréninkového procesu sportovců. Stravování ale může působit jako složitá věda. Pokud však následujeme základní poučky a principy, můžeme snadno docílit optimální připravenosti na výkon na hřišti a posunout naši hru na novou úroveň. Kolik kalorií je třeba sníst? Na co se zaměřit u dětí? A jaké suplementy stojí skutečně za to? Co je třeba jíst (a pít) pro optimální sportovní výkon?
Odpovídá Nikola Cizlerová, diplomovaná nutriční terapeutka a studentka Masarykovy Univerzity v Brně. Má praktické zkušenosti v oblasti sportovní výživy sbírala ve známých výživových poradnách, působí v řadě projektů, píše články a předává informace o sportovní výživě kde se dá. V rámci ragbyového prostředí má zkušenost díky spolupráci s ženskou sedmičkovou reprezentací. Společně s moderátorem Matyášem Hoppem probrali základy zdravého stravování, odlišnosti výživy ragbistů, stravování před a v průběhu zápasu nebo to, na co si dát pozor u dětí a dospívajících.
„První věc, na kterou je třeba se zaměřit, je adekvátní energetická potřeba. Následně přichází na řadu zastoupení jednotlivých makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Poté se řeší příjem mikroživin a až nakonec načasování a doplňky stravy,“ popisuje Nikola Cizlerová obecný úvod do zdravé stravy sportovců.
VYŠŠÍ MNOŽSTVÍ KALORIÍ
Rugby je však výjimečně náročný kontaktní sport, a proto je dle Nikoly třeba pamatovat na několik specifik. Ragbisté by měli například přijímat mnohem vyšší množství kalorií a bílkovin, aby zajistili potřebný energetický základ pro náročné tréninky a zápasy, a zároveň podpořili svalový růst, který jim pomůže ve výkonu na hřišti i při prevenci proti zranění. Z toho důvodu mohou bez problému sáhnout i po doplňcích stravy, jako je protein, kreatin nebo elektrolytový nápoj.
Tématem bylo také to, co by měli znát rodiče malých ragbistů a na co by si měli dávat pozor. „Nejde jen o tréninky, ale i o růst a hormonální změny, proto je zásadní dostatek energie. Mladí sportovci ji často nezvládnou pokrýt jen z ‘ideálně zdravých‘ jídel, takže mohou pomoci i energeticky bohaté tyčinky či flapjacky – samozřejmě s mírou,” říká Nikola Cizlerová.


















